טריגמינל נאורלגיה – תסמונת העצב המשולש

העצב המשולש, הטריגמינלי, הוא עצב מרכזי (העצב הקרניאלי החמישי) אשר שולט על חלקים גדולים בפנים. זהו עצב המעביר בעיקרו תחושה מהפנים, ומרכיב מוטורי שלו שולט על שרירי הלעיסה. העצב מתפצל לשלוש 'שלוחות' של עצבים (ומכאן שמו) - האחת מגיעה אל אזור המצח והעיניים, השנייה לאזור הלחיים והשלישית לחלק התחתון של הפנים וללסת.
טריגמינל נאורלגיה - תסמונת העצב המשולש

כ-15,000 איש בישראל סובלים כיום משיבוש בפעולת העצב הטריגמינלי, המתאפיין בכאבים עזים במיוחד, עד כדי חוסר יכולת לתפקד. מצב זה מוגדר בספרות הרפואית כתסמונת העצב המשולש או טריגמינל נאורלגיה – Trigeminal Neuralgia. ככל שהמחלה מתקדמת כך נוטים הכאבים להחריף ולהפוך תכופים יותר, ולכן מצב כזה יחייב התערבות רפואית.

מהי תסמונת העצב המשולש?

כאבים אשר מקורם בפעולת העצבים נקראים כאבים נאורלגיים. כאבים כאלו נוצרים בשל שיבוש בפעולת העצב, אשר שולח אותות כאב לאיברים עליהם הוא אחראי, גם מבלי שיש סיבה לכך. הכאבים מתאפיינים בתחושת שריפה או דקירה חדה למשך רגעים אחדים (לרוב עד דקה), אך הם חוזרים על עצמם שוב ושוב.

תסמונת העצב המשולש, טריגמינל נאורלגיה (Trigeminal Neuralgia – כאב שמקורו בעצב הטריגמינלי) תתבטא, אם כך, בכאבים עזים באזור הפנים. לרוב, הכאבים יופיעו באזור אחד בלבד של הפנים – בחלקם העליון, בחלקם התחתון או באזור הלחיים – ובדרך כלל גם בצד אחד בלבד.

מקור הכאב הוא בדרך כלל לחץ שמפעילים כלי דם סמוכים על העצב עצמו. מדובר בדרך כלל באחד מעורקי המוח, אשר עובר בסמוך ומייצר קונפליקט בינו לבין העצב החמישי, הטריגמינלי. הסיבה להופעת הכאבים אינה ברורה לגמרי נכון להיום, אך קרוב לודאי שפעימות העורק לאורך זמן מייצרות את התסמונת הטריגמינלית. התופעה שכיחה יותר באנשים בני 50 ומעלה, ועוד יותר מכך בקרב נשים, אך יכולה להופיע גם בצעירים ואף בילדים.

אבחון הבעיה נחשב מאתגר ולא פשוט. בפעמים רבות יפורשו הכאבים הללו ככאבי שיניים או ככאבים שמקורם בסינוסים, מה שיגרור טיפולים לא מתאימים שלא יועילו כהוא זה להתמודדות עם הכאב.

הדרך לוודא כי אכן מדובר בטריגמינל נאורלגיה היא בעיקר על ידי הגדרת מאפייני הכאב. כאמור, כאבים שמקורם בעצב המשולש יופיעו לרוב באזור אחד של הפנים בלבד, ויהיו חזקים וחדים. הם יכולים להופיע בעקבות כל גירוי פשוט, כולל גילוח, אכילה או שאיפת אוויר קר. עם הזמן, הכאבים אף יחריפו ויופיעו בתדירות גבוהה יותר.

דרכי הטיפול בתסמונת

טריגמינל נאורלגיה תטופל בארבע דרכים עיקריות (על כל אחת מהן נפרט מיד):

  • טיפול תרופתי
  • טיפול באמצעות גלי קול
  • פגיעה מכוונת ומדויקת בעצב עצמו
  • ניתוח.

הטיפול התרופתי נחשב יעיל מאוד במקרים רבים. מדובר בתרופות אשר מיועדות במקור לטיפול בפרכוסים, המאזנות את פעילות מערכת העצבים, וחשוב מזה – מפחיתות את עוצמתם ואת תדירותם של הכאבים הנאורלגיים. טיפול זה נועד בעיקר להאטת קצב התפתחותה של המחלה ולכן הוא ניתן בעיקר בשלביה המוקדמים, כאשר הכאבים אינם תכופים ועוצמתיים במיוחד. הטיפול התרופתי הוא גם כלי אבחנתי לתסמונת: טריגמינל נאורלגיה קלאסית מגיבה כמעט תמיד לטיפול תרופתי בשלביה ההתחלתיים.

טיפול באמצעות גלי קול הוא למעשה טיפול אולטרסאונד במסגרתו מופנים גלי קול אל העצב עצמו. גלי הקול, שמשודרים בעוצמה ובתדירות נמוכה לזמן מה, מקלים על העצב ומאפשרים לו לחזור ולתפקד כראוי, גם אם בצורה חלקית בלבד. כיום מוצעים טיפולים דומים גם באמצעות קרני לייזר או קרינה מגנטית, המשודרות גם הן אל העצב עצמו ומפחיתות את הכאב. היעילות של טיפולים אלו אינה ברורה, אולם ישנם חולים אשר חשים הקלה לאחר טיפולים אלו. יש לזכור כי הסיכון בטיפול זה נמוך מאוד.

פגיעה בעצב עצמו היא התערבות רפואית שבה פוגעים בעצב הטריגמנילי בצורה חלקית, כך שלמעשה הוא יעביר גלי כאב בעוצמה פחותה יותר אל הפנים. פעולה זו נעשית בגישה זעיר-פולשנית, ותיעשה לרוב תחת שיקוף, על ידי ניפוח בלון, באמצעות הפעלת מחט RF או על ידי הזרקת גליצרול. מדובר בטיפול יעיל אך הוא עשוי לגרום לירידה בתחושתיות בפנים ולכאבים נוספים, והאפקט שלו לעתים מוגבל בזמן.

התערבות כירורגית היא הפעולה היעילה ביותר לטיפול בתסמונת העצב המשולש, אך היא תינקט רק במקרים בהם יתר הטיפולים אינם יעילים מספיק או שאינם מתאימים למטופל. מדובר בניתוח דה-קומפרסיה של העצב הטריגמינלי (Microvascular Decompression Surgery או MVD), אשר מטרתו להוריד את הלחץ שמפעילים כלי הדם על העצב על ידי הפרדת העצב מכלי הדם שאיתו הוא בא במגע.

במהלך הניתוח ייפתח פתח קטן בגולגולת, מאחורי האוזן, שדרכו יבוצע הניתוח: המנתח מאתר בשיטות מיקרוכירורגיות את העצב הטריגמינלי ואת כלי הדם הלוחץ עליו, ומפריד את כלי הדם מהעצב בזהירות. בעזרת חומר סינטטי דמוי לֶבֶד, הוא יוצר מחיצה קבועה וכך פותר את הבעיה.

מדובר בניתוח עדין במיוחד שדורש מיומנות וידע רב בטיפול בכלי דם זעירים, בשל רגישותו וחשיבותו הרבה של האזור המטופל. זהו ניתוח אליו נדרשים נוירוכירורגים מומחים, בעלי ניסיון רב שנים בטיפול בכלי דם זעירים באזור הראש והמוח. פרופ’ שגיא הרנוף, מומחה למיקרוכירורגיה של כלי הדם המוחיים, ביצע עד היום עשרות ניתוחי MVD. הוא מנוסה בטיפול בחולים הסובלים מטריגמינל נאורלגיה, כולל טיפול במקרים מורכבים.

הניתוח עצמו נעשה בהרדמה כללית כמובן, ואורכו בין שעתיים לשעתיים וחצי בדרך כלל. לאורך כל ההליך ייערך ניטור רציף משוכלל של השמיעה, כדי למנוע נזק לעצב השמיעה שנמצא בסמוך.

ההתאוששות מההליך תארך כמה ימים: המנותח ישהה באשפוז ימים ספורים ולאחר מכן ישוחרר לביתו. הכאבים הנאורלגיים מהם סבל המטופל צפויים לחלוף לחלוטין זמן קצר לאחר הניתוח, ובכל מקרה עוצמתם תפחת משמעותית. לעתים יידרש טיפול תרופתי נוסף לתקופה מסוימת, כדי להשיב לעצב את האיזון החשוב כל כך לפעולתו התקינה.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​